• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Edebiyat Gazetesi

Kültür Sanat Edebiyat Haber Gazetesi

Neva Selçuk
nevaselcuk@edebiyatgazetesi.net
SÖZCÜKLERİN BÜYÜLÜ DÜNYASI
08/02/2021

 

Behçet Necatigil’in BİLE/YAZDI kitabı, şiirle ilişkisini yazma üzerinden de kurmaya çalışan kişilerin okuması gereken önemli bir poetika eseri. Kitabı edinmek için büyük bir hevesle ve bulamayacağım ihtimali hiç aklıma gelmeden, kitapçıların yolunu tuttum ama girdiğim hiçbir kitapçıda bulmam mümkün olmadı. Maalesef baskısı tükenmişti. Bana da birkaç ay sahaf sahaf dolaşmak düştü. Uzun sayılabilecek bir mücadelenin sonunda defineye ulaşır gibi bir sahafta kavuştum BİLE/YAZDI’ya.

  

Belki de olması gereken buydu. Garip olan böylesi kıymetli eserlere kolaylıkla erişiyor olmamız aslında. Yazarın kaleminden damla damla akan; sayısız uykusuz gecenin yorgunluğu sayfalarında soluklanan; bir insanın ömründen bir kesiti, belki birkaç yılı sırtına yüklenmiş kitapları o kadar kolay ediniyoruz ki kıymetlerini bilmeyişimiz biraz da bundan.

  

BİLE/YAZDI ismi, Behçet Necatigil şiirlerinde Türkçenin büyülü dünyasıyla karşılaşmaya alışkın okur için şaşırtıcı değil.  Ama ne yalan söyleyeyim kitabın başındaki “Bir adda kaç anlam?” yazısını okuyunca Behçet Necatigil’in dile hakimiyetine bir kez daha hayran kaldım.

 

 “Eylemin umulmazken olduğu, umulmayan biri tarafından yapıldığı” anlamındaki “bile” kelimesinin, eski metinlerde “birlikte, beraber” anlamında da kullanıldığını bu başlık altında öğrenmiş oldum. Böylelikle kitabın isminin “onları (başka şeyleri) yazarken bunları da yazdı” anlamına da geldiğini yazarın kaleminden okudum.

  

BİLE/YAZDI aynı zamanda “–eyazmak” yaklaşma fiili olarak düşünüldüğünde ise “bilmeye yaklaşmak, neredeyse gerçeği bulmak” anlamına geliyor. Dili anlam katmanlarını göz ardı etmeden ve sözcükleri anlam çeşitliliği içinde düşünerek kullanmanın ne büyük bir zenginlik olduğunu hatırlatıyor kitap.

  

İsmiyle bile okuyucuyu sözcüklerin büyülü dünyasına çeken kitapta şairin şiir tanımı ve gözlemleri, şiir anlayışı, kısacası poetikasının yanı sıra,  “Şiircikler, Şiir Uçları” başlığı altında bir veya birkaç mısra olarak yazılmış ama şiir olarak tamamlanmamış Necatigil dizeleri yer alıyor.

  

Sözü fazla uzatmadan, yazımızı kitapta yer alan “Şiir Uçlarından” biriyle tamamlayarak dilin anlam deryasına dalmak fena olmayacak:

  

“Ardımdan dökülen su – ben gidince nem kalır.”B.N.

 



1046 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

SÖZCÜKLERLE RESİM YAPAN ŞAİR - 05/04/2021
“Haşim sesler işiten bir adam değil, seslerde bile renkler gören bir adamdı.”
DÜNYA ŞİİR GÜNÜ - 21/03/2021
Şairler poetikalarında kendi şiir dünyalarını tanımlamış, şiirlerinin belli başlı çerçevelerini ortaya koymuşlar.
BİZİM YUNUS - 07/03/2021
Yüzyıllardır, her sosyal çevreden, her eğitim seviyesinden ve farklı dünya görüşlerinden bu kadar çok insanın gönlünü titreten başka bir şair var mıdır bilmiyorum.
ŞAİRLERİN ÇELEBİSİ - 22/02/2021
Yaşadığı dönemde anlaşılamayan garip bir şairdir Asaf Halet Çelebi.