• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Edebiyat Gazetesi

Kültür Sanat Edebiyat Haber Gazetesi

Işık Tekin
BİLDİĞİM TEK ŞEY, HİÇBİR ŞEY BİLMEDİĞİMDİR
28/02/2021

          Sokrates ‘’Krito’’ dedi. ‘’Asklapios’a bir horoz borcum var, öder misin?’’ Bu onun son sözü oldu. O, insanlar içinde, zamanın en bilge, en adil ve en iyisiydi.

     ‘’Ey Atinalılar! Beni suçlayanların iddialarından nasıl etkilendiğinizi bilmiyorum, fakat öyle ikna edici konuştular ki ben bile kim olduğumu unutuyordum neredeyse.’’

     Gençliğin ahlakını bozduğu gerekçesiyle 275’e 281 oyla ölüme mahkum edildiğinde Atina mahkemesi karşısında kendini savunması ve hayatı için yalvarması beklenirken O, suçsuzluğunu kanıtlamaya çalışarak mahkemeye meydan okumuştur. Ne düşüncelerinden vazgeçmiş ne de kaçabileceği halde kaçmamış; dostları arasında baldıran zehrini içerek kendi hayatına son vermiştir. Ölümünden hemen önce yaptığı bir konuşması düşüncelerimi derinden etkilemiş, insanlar üstünde değişimin imkansızlığını bir kez daha gözden geçirmemi sağlamıştır.  Sokrates şunu söylüyordu:

     ‘’insanları eğitmeye çalıştığımı ve karşılığında para aldığımın söylendiğini duyarsanız, bilin ki bu yalandır. Kaldı ki bir adam gerçekten insanları eğitebiliyorsa, bence bunun için para alması bile onun için bir onurdur.’’

     Peki, Sokrates’in o günkü suçu bugüne göre ne olabilirdi? Halkın arasında etrafını saran gençlerin içinde yalın ayak dolaşarak erdemli bir hayata nasıl ulaşılabileceğini anlatırken tek doğru ve gerçek olanın şimdiki zaman olduğunu savunan Sokrates adil bir yaşam biçimi adına devletin politikasına tenkitlerde bulunmuştur.

     İnsan soyu devam ettikçe yok olmayacak tek duygu sevgidir. Fakat yaşamak adına büyük balık küçük balığı her zaman yutacaktır. Adil bir düzen sağlamak tabiatın doğasına aykırı. Öyle ise S. Freud’un sözüne katılıyorum. ‘’Dünya kötülük üzerine kurulmuştur.’’

     Sokrates ölüm cezası yerine verilecek bir ceza önerme zamanı gediğinde onu Olimpiyat kahramanlarına ev sahipliği yapan Prytaneum’da, bedava yiyecek ile onurlandırmaları gerektiğini söylemiştir. Bu öneri Atina şehrine ve Prytaneum kahramanlarının onuruna yapılan büyük bir hakaret olarak algılandı. Sokrates M.Ö. 399’da 71 yaşında hayata veda etmiştir.     



1187 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

DENGE - 02/04/2024
Refah bilmez duyguların sıkışıp yok olan bedenleri hayatın oyuncağı gibidir. İşte bu yüzden denge, gerçekleştirilmesi imkansız bir hayaldir.
HENÜZ YAŞANMAMIŞ EN GÜZEL GÜNLERİM MAZİMDİR - 29/01/2024
’geçmişin geçmiş olması için zamanın geçmesi yetmez.
MÜZİK - 10/11/2023
Herkes en sevdiği şarkı ile ölür bu dünyada...
ZİHİN - 12/10/2023
Dünyaya çirkin doğmuş bir insan kendini güzel hissediyor ise güzelliği benliğinde yakalamış sayılmaz mı?
VAHŞET BİR GÜDÜ MÜ? - 23/05/2023
İnsan bünyesinde bir yerlerde uykuya yatan bu vahşet duygusu zamanın getirdiği an ile varlığını oluşturabilir.
DELİLİK VE SUÇ - 27/03/2023
kimisi sarı bir lekeyi güneşe çevirir. kimiside güneşi sarı bir lekeye...
MAKSAT - 05/03/2023
''maksat'' kelimesi görünmezi açan bir anahtar olmalıdır.
ÖMÜR - 30/12/2022
‘İnsan bilmediği bir şeyi nasıl isteyebilir?’ Tıpkı kafes içinde yaşayan kuşun bir ormanın varlığından haberdar olmaması gibi…
UMUT VE GÜÇ - 18/11/2022
Pek çoklarının doğuştan sahip olduğu güç, pek çoklarının doğuştan gelen yoksulluğu eşit olmayan adil bir adaletsizlik ise güç nedir?
 Devamı