• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Edebiyat Gazetesi

Kültür Sanat Edebiyat Haber Gazetesi

Selim Tunçbilek
stuncbilek@edebiyatgazetesi.net
SAHİH YAZAR
23/03/2021

 

 

Herkesin içinde yazma arzusu vardır. Lakin yazarlık, bu yazma arzusunun gelip geçiciliğinden ötede bir yerdedir. Yaşama biçiminden beslenmeyen yazarlığın üretkenliği seri üretim yapan işletmelerin ürünlerine benzer. O eseri, o yazarı hemen anlarsınız. Kelimelerin birbirleriyle ilişkisinde önceki kelimeler sonrakini çağrıştırır. Ve hayatın gündelik akışı içinde kaybolup gider.  Zaman içinde kaybolup gidecek yazarlar işte bu yazarlardır. Kendi zamanlarında popüler olmaları ve her yerde yazmalarından ayırt edilebilirler. Bunlar genelde okumadan yazanlardır. Bunların dertleri yazarak para kazanmaktır.

       Etkili yazar ise çok çok okuyup az yazanlardan çıkar ve onun böyle bir derdi olmaz. O yalnızca kendi gerçeğinin peşinde koşar. O gerçeklik ise sadece içindeki sesi susturmaktır. Her yazdığında bu ses diner ve bu dinginlikte yazarın ruhuna yeni bir şey daha fısıldanır. Yazdığı eser bu döngü içinde biçimlenir, hayat bulur.

Sanat eseri ise çok farklıdır. Öncelikle seri üretim tekniğiyle üretilmişlerden ayrılır. Kişisel bir gayretin ilmek ilmek, nakış gibi eserin işlendiğini sanatın içine ve eserin ruhuna sindiğini görürsünüz. Kurgusu ile yarattığı atmosfer ile çok farklılık arz eder. Kendinden öncekiler gibi değildir. Benzerlikleri ile ayrıldığı noktaları ile özgünlük arz eder.

   Dil onun evrenidir. Onun içinde yaşar ve yaşatır yenilikleri. Dili yalnızca gündelik konuşma diyalektiği içinde görmez. Semboller üzerinden yepyeni bir dil ve dünya yaratır. O yaşadığımız dünyadan çok farklı bir dünyayı yansıtır bize. İşte o yansıyan şey sanatın gücüne işaret eder.

Yazar kendi yaşadığı toplumun değerlerinin kutsiyeti üzerinde durmaz. Toplum zaten onu biliyor ve idrak ediyordur. Yazar bu değerlerin gelecek yüzyıllarda o toplumu nereye nasıl götüreceğine yönelik düşünceler üretir. Bu nedenle geçmişi şimdi ile harmanlayarak geleceğe yönelik sözü olana denir. O bilir ki geçmişi kutsamak geleceği öldürmektir. Bu yola asla sapmaz.

      Bunun ışığını yazar önce kendi içinde keşfeder. Bu keşif kendini tanımakla başlar, toplumu anlamakla gelişir, yarınlara ışık tutmakla fark edilir. Toplum onu şimdi anlamasa da olur. Yarın yolunu aydınlatan ışığın ondan geldiğini mutlaka görecektir. İşte o zaman diliminde yaşamayı hedefleyen ancak sahih bir yazardır.

               



954 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

"SEN BİR AYSIN" - 24/12/2023
Bilimi ve aklı yadsıyalım demiyorum.
EDEBİYAT AŞKI - 12/05/2023
Doğan Hızlan bizim mahallede yabancılaşmanın figürü gibi görülür. Ne kadar iğreti ve gerçeklikten uzak.
MARDİN - 19/10/2022
Türkmen beyi olan Artuk Bey’e başkentlik yapmış ilimiz.
NEDEN ŞİKAYET EDİYORUZ? - 20/05/2021
Sektörde kimin neyi, nasıl, niçin yaptığını herkes çok iyi biliyordu.
OZAN ABİ - 30/04/2021
Prof. Dr. Ahmet Tevfik Ozan bu çağda insan olmanın erdemlerini bir ışık gibi çevresine yayıp bu âlemden göçen nadir insanlardan biriydi.
ÇOCUKLUK MU YAZARLIK MI? - 01/03/2021
Sözüne ettiğiniz gerçekten bir yazarsa onun tek sığınağı kendi vicdanıdır.
KİŞİSEL ISTIRABIM - 12/02/2021
Benim kişisel ıstırabım bunları düşünmekle geçiyor.
EDEBİYAT GAZETESİNDE YAZMAK - 03/02/2021
Siz okurlarıyla birlikte bir aile olmak için