• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Edebiyat Gazetesi

Kültür Sanat Edebiyat Haber Gazetesi

Işık Tekin
ŞİDDET
26/08/2021

DÜNYA TARİHİNİN İLK ŞİDDETİ HABİL VE KABİL KARDEŞLER ARASINDA EŞ SEÇİMİ İLE YAŞANMIŞTIR   

          Şiddet nedir? Şiddet zevkli bir şey midir? İnsana zevk verir mi?

          Yanan Roma’yı lir çalıp şarkı söyleyerek seyreden çılgın imparator Neron, alevleri izlerken şiirinde ki dizeyi söylüyordu. ‘’ben yaşarken yeryüzünü alevler yalasın.’’

          (M.S.54-68) Roma imparatoru Nero Cladius Caesar Augustus Germanicus annesinin babasını öldürmesi ile tahta çıkmıştır. Ne trajiktir ki yıllar sonra o da annesini öldürecektir.

          Bir hayvanın doğası gereği avlanmak için şiddet göstermesi ne kadar kabul edilebilir ise bir insanın şiddete başvurması da o kadar kabullenilemez bir davranıştır. Saldırganlık insanın yapısında olan bir şey midir? Doğuştan mı gelir? Öğrenilmiş olup çevrenin etkisiyle mi ortaya çıkar?

          Hepimizin bir insan olarak istediği değer görmek ve kabullenilmektir. Değer görmediğiniz bir yerde ne hissedersiniz? Size değersizlik duygusunu yaşatan bir insana nasıl tepki verirsiniz? İnsanları saldırganlığa teşvik eden en güçlü duygu engellenmedir. Nerede bir engel varsa orada şiddeti buluruz.

          Şiddet hayvanlarda olduğu gibi insanlarda da doğuştan gelmiştir. Yeteneğin geliştirilebildiği gibi şiddette zaman içinde çevresel etmenlerle gelişebilir. Şiddete meyilli bir insanın adaletsiz olduğunu söyleyebilir miyiz? Devletin güvenlik güçleri silah taşır. Gerektiğinde silah adaleti sağlar. Çünkü silah güçtür. Öyle ise kazanan güç şiddetin gücüdür.

          Peki, şiddete karşı kendimizi yönetebilir miyiz? Asla! Bu içimizde taşıdığımız uyuyan bir canavarsa, ne kadar büyüklük veya küçüklükte olursa olsun bir gün muhakkak bir yerde uyanacaktır.

          İradeli olmak insanı güçlü kılar. Tehlikelerden korur. Bu tür kişiler zamanın kıymetini bilir. Hayat değerlidir ve boşa yaşanmamalıdır. Sahip olacakları çoğaltmak güçlü bir iradeden geçer. Ve kendisini arzularının değil iradenin yönetmesi için planlamıştır. Böyle yaşayan birinin duvarlarını kırmak zor olsa gerek. Fakat bu ona saldıramayacağınız anlamına gelmez.

          Şiddetin kötülüğünü savunmaktansa şiddetten nasıl kaçabileceğimi öğrenmeyi yeğlerim. Çünkü modernlik ya da ilkellik arasında hiçbir fark gözetmeksizin yaşayan şiddet davranışı ki, bunu psikolojik tarzda türevlerini her kültürde görüyorken özellikle kadınların üstün olma, 1. Basamakta yaşama hırsları ile kendi hemcinslerini ezmek, yok etme istekleri karşısında, savunma duvarlarının güçlü olması şiddeti etkisiz hale getirebilir.

          Şiddet sonsuzluk içinde bağıran bir çığlıktır. Her gün duyduğumuz ya da seslendiğimiz bu ses yaşamın döngüsünde kulaklarımızdan varlığını hiçbir zaman eksiltmeyecektir. Küçük balığın büyük balığa yem olduğu bu düzende akıl ve keskin bir zeka insanı vezir de yapar rezilde yapar.

           İnsan insana yaşamanın ağırlığında doğal tabiatın bize sunduğu iyi, kötü tüm nimetleri olduğu gibi kabul etmek, her siper bir savunma ise her atakta bir eylemdir. Bunların yaşanışı, her nefesin varlığı kendinden sorumludur. İnsanın sonsözü kanunlardan önce ya da sonra ‘’güçlü insan başının çaresine bakan insandır.’’  


369 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

HENÜZ YAŞANMAMIŞ EN GÜZEL GÜNLERİM MAZİMDİR - 29/01/2024
’geçmişin geçmiş olması için zamanın geçmesi yetmez.
MÜZİK - 10/11/2023
Herkes en sevdiği şarkı ile ölür bu dünyada...
ZİHİN - 12/10/2023
Dünyaya çirkin doğmuş bir insan kendini güzel hissediyor ise güzelliği benliğinde yakalamış sayılmaz mı?
VAHŞET BİR GÜDÜ MÜ? - 23/05/2023
İnsan bünyesinde bir yerlerde uykuya yatan bu vahşet duygusu zamanın getirdiği an ile varlığını oluşturabilir.
DELİLİK VE SUÇ - 27/03/2023
kimisi sarı bir lekeyi güneşe çevirir. kimiside güneşi sarı bir lekeye...
MAKSAT - 05/03/2023
''maksat'' kelimesi görünmezi açan bir anahtar olmalıdır.
ÖMÜR - 30/12/2022
‘İnsan bilmediği bir şeyi nasıl isteyebilir?’ Tıpkı kafes içinde yaşayan kuşun bir ormanın varlığından haberdar olmaması gibi…
UMUT VE GÜÇ - 18/11/2022
Pek çoklarının doğuştan sahip olduğu güç, pek çoklarının doğuştan gelen yoksulluğu eşit olmayan adil bir adaletsizlik ise güç nedir?
VİCDAN - 31/08/2022
vicdanınızın sesi size ne söylerse söylesin sizin inandığınız doğru, inanmak istediğiniz doğrudur.
 Devamı