• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Edebiyat Gazetesi

Kültür Sanat Edebiyat Haber Gazetesi

Işık Tekin
ÖZGÜRLÜK KÖR KUYUDA Kİ SESİ DUYULMAYAN TAŞTIR
02/10/2021

               Bugüne dek özgürlüğün anlamını pek çok düşünür, siyasetçi, kısacası hepimiz söyledik. Özgürlük yaşamın kendisidir. Nerede bir yokluk ve engellenme var ise orada özgürlük yoktur. Öyle ise özgürlük olmak istediğimiz yerdir. Peki günlük ihtiyaçların karşılanması mıdır özgürlük? Yemek istediklerimize ulaşabilmek mi? Giymek istediğimiz kıyafetler midir? Evet günlük ihtiyaçlar yaşamın bütünüdür. Yaşamın bütünü de özgürlük üzerine kurulmuştur. Peki sevdiğiniz insan sizi terk ederse ne kadar özgür kalırsınız? Amirinizin size bağırması, sizi herkesin önünde küçük düşürmesi özgürlüğünüzü kısıtlar mı? Ebeveynin çocuğuna tokat atması kimin özgürlüksüz durumudur?

     İnsan doğduğu an itibari ile özgürlük için yaşam mücadelesine başlar. Zaruri ihtiyaçları hiçbir zaman bitmez. Tüketmek için yaşanılır. Hırsız parası olmadığı için çalar. Çaldığı zaman özgürdür. Doğru ya da yanlış, kanunlu ya da kanunsuz kişiye göre, istenilen her durum özgürlüktür. Neyi yapamıyor isek özgür değilizdir. Neyi yapabiliyorsak özgürüzdür. Bu kadar basit. Bu kadar basit mi?

     Asıl olan yaşam standartlarının adaletsiz dağılımında ekonomik gücü olmayan kişinin suçu ne? Yargı herkese eşit oranda açık fakat insanlar nasıl oluyor da sistemin bir parçası olarak acı çekiyor? Bu kabul edişin nedeni nereden geliyor? Gerçek nedir? Gerçek ne yaşıyorsan odur.

     Maddi ihtiyaçlar içinde sürdüğümüz hayat her zaman en iyisine ulaşmak için planlansa da erişebildiğimiz noktada biter. Boyun eğilen dengesiz dağılımda inançlarımız bizleri dizginler.

     Pek çok kez planların ve hayallerin gerçekleştirilemediği hayatlar özgürlüğü yaşayamadan son bulur. Karşılaşılan felaketlerse hayal kırıklıklarıdır. Özgürlük vardır fakat özgürlüğün yaşanması neredeyse imkansızdır.

     Özgürlük kör kuyuda ki sesi duyulmayan taştır.

     Herkese mutlu, özgür bir sonbahar dilerim


392 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

HENÜZ YAŞANMAMIŞ EN GÜZEL GÜNLERİM MAZİMDİR - 29/01/2024
’geçmişin geçmiş olması için zamanın geçmesi yetmez.
MÜZİK - 10/11/2023
Herkes en sevdiği şarkı ile ölür bu dünyada...
ZİHİN - 12/10/2023
Dünyaya çirkin doğmuş bir insan kendini güzel hissediyor ise güzelliği benliğinde yakalamış sayılmaz mı?
VAHŞET BİR GÜDÜ MÜ? - 23/05/2023
İnsan bünyesinde bir yerlerde uykuya yatan bu vahşet duygusu zamanın getirdiği an ile varlığını oluşturabilir.
DELİLİK VE SUÇ - 27/03/2023
kimisi sarı bir lekeyi güneşe çevirir. kimiside güneşi sarı bir lekeye...
MAKSAT - 05/03/2023
''maksat'' kelimesi görünmezi açan bir anahtar olmalıdır.
ÖMÜR - 30/12/2022
‘İnsan bilmediği bir şeyi nasıl isteyebilir?’ Tıpkı kafes içinde yaşayan kuşun bir ormanın varlığından haberdar olmaması gibi…
UMUT VE GÜÇ - 18/11/2022
Pek çoklarının doğuştan sahip olduğu güç, pek çoklarının doğuştan gelen yoksulluğu eşit olmayan adil bir adaletsizlik ise güç nedir?
VİCDAN - 31/08/2022
vicdanınızın sesi size ne söylerse söylesin sizin inandığınız doğru, inanmak istediğiniz doğrudur.
 Devamı