• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Edebiyat Gazetesi

Kültür Sanat Edebiyat Haber Gazetesi

Akalemler Temmuz - Ağustos 2023 / 46. sayı yayınlandı


Derginin çıkış yazısını okurla paylaşıyoruz. Derginin tamamını okumak için www.akalemler.com sitesini ziyeret ediniz.

HAYATA IŞIK

 

II. Dünya savaşı sonrası kurulan dünya nizamı insanlığın büyük bir çoğunluğu tarafından ciddi boyutlarda sorgulanıyor. Aradan geçen seksen yıl içerisinde sistem derinden sarsılıyor.

Adaletsizlik üzerine inşa edilmiş uluslararası örgütlenmeler “Dünya beşten büyüktür.” Tespiti ile sarsılmaya başlamış, kendilerini “Diğerlerinden” üstün gören kibirlerin biçimlendirdiği “Batı Medeniyeti” kendi çıkarlarına hizmet eden her noktada insanı, toplumları ve devletleri değersizleştirmeyi öncelemiştir.

Doksanlı yıllarda başlayan insanlık değerlerini ve birikimlerini hiçe sayan çizgideki eylemler sonucu dünya, pek çok halklar için yaşanabilir bir yer olmaktan çıkmıştır. Afganistan, Irak, Suriye, Cezayir, Libya, Yemen, Somali, Myanmar, Ukrayna gibi ülkeler bir avuç egemen güçlerin kendi çıkarları için heba ve talan edilmiştir. Kana bulanmışlar, kargaşa ve sefalete sürüklenmişlerdir. 

Temelde kapitalist sistemin insan tanımına dayanan bu durumdan çıkış ancak insanı yeni baştan anlamlandırmakla sağlanabilir. İnsanı “Çıkarları peşinde koşan canlı” olarak görme yerine, erdemi, adaleti ve hakkaniyeti arayan, kendini ve çevresini koruyan yaratılmış olarak görebilmeliyiz. İnsanı mutlu kılacak şeyin iyilik olduğunu söyleyen Aristoteles’i duymakla, anlamakla mümkün olabilir.

İster Hristiyan ister Mecusi veya Yahudi veya Müslüman veya ateist olalım, dindarlık; ancak çevreyle (canlı cansız tüm yaratılmışlar) ve hatta insanın Tanrı ile ilişkilerinde adaletli olmasıyla mümkün. Tanrıyla ilişkilerinde adil olmayan insan için ikiyüzlülük, sahtekârlık, çıkarcılık normal davranış olarak görülmeye başlar. İkiyüzlü, tutarsız batı toplumları ilişkilerini doğuran asıl nedenlerin başında bu anlayış gelmekte. Kendi çıkarları için yalnızca ülkeler değil bütün bir tabiat, çevre ile birlikte evren yok edilmek üzere sorumsuzca yaşamaya devam ediyoruz. Bu çirkinliklere sesini çıkaran bir avuç insan ise kimse tarafında görülmüyor, duyulmuyor, anlaşılmıyor.

Akalemler olarak daha aydınlık bir hayata ışık, yaşanabilir dünyaya kılavuz olmak için çıkarken; bilene, anlayana, duyana ve okura saygı sunmaya devam ediyor. 

  
450 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın