• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Edebiyat Gazetesi

Kültür Sanat Edebiyat Haber Gazetesi

Kurtulus Çelebi
TİYATRO ÜZERİNE
15/02/2021

 

Sanatların en büyüğü Tiyatro yüzyıllar boyu modasını hiç kaybetmeyen sanat dallarından birisi şüphesiz. Yaşama sanatı dediğimiz tiyatro birçok sanatı içinde barındırdığından dolayı sanatların en büyüğü ismini almıştır. Tiyatro içersinde resim, heykel, müzik gibi birçok sanat dalını içinde barındırıyor. Bu da Tiyatroya bakış açımızı değiştiriyor ve ilgilenenler ve içinde olanları kendisine bir kez daha hayran bırakıyor. Tiyatronun olmazsa olmazlarından oyuncu, seyirci, tiyatro eseri, kostüm ve dekor gibi malzemeler bu işin bir parçası adeta.

Ünlü Tiyatro yazarı Shekespeare'in tabiri en çok tiyatronun açıklamasının yapıldığı tabirdir. Shakespeare der ki ''tiyatro; insanı, insana, insanla, insanca anlatma sanatı'' olarak ifade eder. Tiyatronun en büyük özelliklerinden biri de sahne üzerinde seyirci önünde canlı olarak oynanmasıdır. Burada sahnedeki oyuncu ile seyirci koltuğunda oturan izleyici arasında oyun boyunca sürekli bir etkileşim vardır. Bu vücuttaki kalp ile diğer organlar arasındaki dolaşım sistemine benzer. Yani seyirci ile oyuncu arasında sürekli bir kan dolaşımı vardır. Sahnedeki oyuncu ses ışık ve dekor bütünlüğü oyunun kalitesini temsil eder ve seyircinin oyunun içersine daha çok girmesine yardımcı olur.

Antik çağdan günümüze kadar gelen yaklaşık 2500 yıllık bu etkileyici sanat dalı daha eskilerde dini inanışlar üzerinden sembolik yaklaşımlarla sahnelenen oyunlarla doluydu. Daha sonra farkı konu ve içeriklerle daha çok yelpazeye açılarak oyun türleri gelişti. Bunlardan başlıcaları trajedi ve komedidir. Günümüz Tiyatrosuna kadar genellikle tarihi oyunlar yazılmış ve sahnelenmiştir.

Günümüz Tiyatrosunda ise genellikle 19. yy sonlarına doğru farklı oyunculuk tekniklerinin de gelişmesiyle tiyatro dahada anlam kazanmaya başlamıştır. Bize sahne üzerinde ve izleyenlere kazanımları açısından yeni teknikler oldukça önemlidir.

İnsanları birbirine karşı sorumlu olan toplum uygar toplumdur. Dayanışması olmayan, birbirine karşı sorumluluğunu bilmeyen insanlar ise toplum değil, bir yığındır. Kültürel gelişmeyi sağlayan gizil güçlerden biride tiyatrodur. Öyle ki sanatsal yaratıyı en etkin biçimde topluma aktaran bir araç durumundadır. Tiyatro uyarı görevini yaptığı kadar toplumu ortak komplekslerinden arındırır onlara gerçek düşünce özgürlüğünü sağlar. Tiyatro seyirci karşısına bir sonuç olarak çıksa da aslında bir araçtır Tiyatro. Tiyatro seyircilere ve oynayanlara birçok fayda sağlar. Başta özgüveni artırmayı toplum içinde konuşabilmeyi vücut dilini estetik algısını ve yorumlama kabiliyetlerini geliştirir.

Bir yaşam bilimi ve toplum sanatı olan tiyatro aynı zamanda bir yaşama biçimidir. Tiyatrolar her daim ayakta kalmalı toplumun eğitildiği en estetik yerler olmaya devam etmelidir.



935 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Tarif Edilemez Duygular - 04/04/2021
Tarif ettiğinde onu anlayan biri belki bir gün karşısına çıkabilir.