• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Edebiyat Gazetesi

Kültür Sanat Edebiyat Haber Gazetesi

Işık Tekin
SAĞLIĞI FEDA ETMEK APTALLIĞIN EN BÜYÜĞÜDÜR. AKSİNE HER ŞEY ONDAN SONRA GELMELİDİR
28/03/2021

          ‘’Ölüm, garip, iğrenç, korkunç bir böcek olsa ve yoldan geçen birinin yakasına konsa… Siz de onu görseniz. Yolda durup ‘’Affedersiniz, müsaade eder misiniz? Yolunuzu kestim ama üzerinize ölüm konmuş.’’ Demez misiniz? Şöyle iki parmağınızı uzatıp onu fırlatıp atmaz mısınız? Ne mükemmel olurdu doğrusu…’’ İtalyan yazar Luigi Pirandello’nun Ağzı Çiçekli Adam adlı tiyatro oyununun tiradında ki son sözlerdir bu sözler. Genç bir insanın bu sözcükleri okuması sadece kelimelerin sihirli gücünün ölçütünü zihninde savaştırır. Oysa günümüzde artık yaşlılıkta yaşanan geriye sayılan her anın önemli bir anlamı vardır. Bu da yaşanan tüm mutlulukların yanında dertli bir hüzün ilk bahar rüzgarını sonbaharın gelişini müjdeleyen rüzgar gibi estirir.

     Aklı başında bir insan yaşamak zorunda olduğu günlerin sayısını ömür kısaltan zaaflarının sayısından üstün tutmalıdır ki bu hayatı daha fazla yaşayabilsin. Çünkü hayatta ki en önemli gerçek yaşamaktır. Bu yüzden ‘’ölüm’’ kelimesi yerine ‘’yaşamak’’ kelimesini, var olmayı tercih ederim. Fakat bu doğmadan önce neysek ölünce de o olacağımız gerçeğini değiştirmez. Bu çok ürpertici değil mi? Bu duruma gülümseyerek olağan bir durummuş gibi bakabilmemiz neredeyse imkansızdır. Oysa erdemli olduğumuz için sevilirsek öldükten sonra da erdemli olduğumuz için unutulmayıp hatırlanacağımız bir yaşam o donuk, kara hissi bizden uzak tutabilir.

     Maalesef her akşam biten bir gün ile biraz daha yok oluruz. İşte bu düşünce bizi soru sormaya cevap bulmaya götürür. Geri kalan her düşünce hayatın oyunundan ibarettir. Çünkü kısa bir süre sonra bir düş misali sonsuza dek kaybolacağızdır. Bunun idraki kahredici çabalardan kaçışımızı, kurtuluşumuzu getirecektir. Ve imkansızlıklarla bir türlü yakalayamayacağımız mutluluğu yakalamaya çalışırken savaşmak ve mücadelenin verildiği engelleri aşmak ile var olduğumuzu, bir engelin aşılması veya aşılamaması durumunda ardından oluşan bitmeyecek diğer bir engeli aşma hırsı ile aklımızın karıştığı dünyada yaşama konsantre olarak imkansız mutluluğu kovalayacağız.

     27 Mart Dünya Tiyatrolar Gününüzü kutluyorum.       



906 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

HENÜZ YAŞANMAMIŞ EN GÜZEL GÜNLERİM MAZİMDİR - 29/01/2024
’geçmişin geçmiş olması için zamanın geçmesi yetmez.
MÜZİK - 10/11/2023
Herkes en sevdiği şarkı ile ölür bu dünyada...
ZİHİN - 12/10/2023
Dünyaya çirkin doğmuş bir insan kendini güzel hissediyor ise güzelliği benliğinde yakalamış sayılmaz mı?
VAHŞET BİR GÜDÜ MÜ? - 23/05/2023
İnsan bünyesinde bir yerlerde uykuya yatan bu vahşet duygusu zamanın getirdiği an ile varlığını oluşturabilir.
DELİLİK VE SUÇ - 27/03/2023
kimisi sarı bir lekeyi güneşe çevirir. kimiside güneşi sarı bir lekeye...
MAKSAT - 05/03/2023
''maksat'' kelimesi görünmezi açan bir anahtar olmalıdır.
ÖMÜR - 30/12/2022
‘İnsan bilmediği bir şeyi nasıl isteyebilir?’ Tıpkı kafes içinde yaşayan kuşun bir ormanın varlığından haberdar olmaması gibi…
UMUT VE GÜÇ - 18/11/2022
Pek çoklarının doğuştan sahip olduğu güç, pek çoklarının doğuştan gelen yoksulluğu eşit olmayan adil bir adaletsizlik ise güç nedir?
VİCDAN - 31/08/2022
vicdanınızın sesi size ne söylerse söylesin sizin inandığınız doğru, inanmak istediğiniz doğrudur.
 Devamı