• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Edebiyat Gazetesi

Kültür Sanat Edebiyat Haber Gazetesi

Işık Tekin
YAŞAMAK GÜZELDİR
30/06/2022

                           Ölmek üzere bir hasta son nefesini çaresizlik içinde verirken gün yüzünü görme isteğinden vaz geçebilir mi? Yoksa yaşadığı ıstıraba katlanarak yaşamaya devam mı etmek ister?

     Yaşamak her canlı için güzeldir. Yaşamak insanın kendi mucizesidir. Yaşam kimilerinin dağdaki çobanı küçük gördüğü gibi basit midir? Hayır! Öyle ise bir canın değeri ve yaşama hakkı her birey için aynı ölçüde kıymetlidir. Duyguların, kültürlerin, maddi statülerin farklılıkları insan haklarını birbirinden ayrı tutmaz. Her insan eşittir ve insan insandır. Bu ilk insandan günümüze dek böyle devam etmedi mi? Kim kendini olduğundan değersiz bulur? Ya da dağda ki çoban kendini şehirde yaşayan insandan daha mı az akıllı bulur? Şu unutulmamalı ki her nerede yaşanıyor olursa olsun insan aynı ihtiyaçlar ve istekler içinde yaşamını sürdürür. Hiç kimse hiç kimsenin varlığını küçük görme hakkına sahip değildir.

     Buna en güzel örnek Sebahattin ALİ’ nin Kürk Mantolu Madonna romanıdır. Her gün yanımızdan geçip fark etmediğimiz alelade bir insan karakterini kaleme almıştır. ‘Halbuki o hiç de fevkalade bir adam değildi. Hatta pek alelade, hiçbir hususiyeti olmayan, her gün etrafımızda yüzlercesini görüp de bakmadan geçtiğimiz insanlardan biriydi. ‘ Diyerek bu eşsiz romanına başlar ve devam eder. ‘Böyle kimseleri gördüğümüz zaman çok kere kendimize sorarız. ‘Acaba bunlar neden yaşıyorlar? Yaşamakta ne buluyorlar? Hangi mantık, hangi hikmet bunların yeryüzünde dolaşıp nefes almalarını emrediyor?’ Fakat bunu düşünürken yalnız o adamların dışlarına bakarız…..’

      Hiçbir insan sıradan değildir.  Her insanın hayatı bir romandır.

           



392 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

HENÜZ YAŞANMAMIŞ EN GÜZEL GÜNLERİM MAZİMDİR - 29/01/2024
’geçmişin geçmiş olması için zamanın geçmesi yetmez.
MÜZİK - 10/11/2023
Herkes en sevdiği şarkı ile ölür bu dünyada...
ZİHİN - 12/10/2023
Dünyaya çirkin doğmuş bir insan kendini güzel hissediyor ise güzelliği benliğinde yakalamış sayılmaz mı?
VAHŞET BİR GÜDÜ MÜ? - 23/05/2023
İnsan bünyesinde bir yerlerde uykuya yatan bu vahşet duygusu zamanın getirdiği an ile varlığını oluşturabilir.
DELİLİK VE SUÇ - 27/03/2023
kimisi sarı bir lekeyi güneşe çevirir. kimiside güneşi sarı bir lekeye...
MAKSAT - 05/03/2023
''maksat'' kelimesi görünmezi açan bir anahtar olmalıdır.
ÖMÜR - 30/12/2022
‘İnsan bilmediği bir şeyi nasıl isteyebilir?’ Tıpkı kafes içinde yaşayan kuşun bir ormanın varlığından haberdar olmaması gibi…
UMUT VE GÜÇ - 18/11/2022
Pek çoklarının doğuştan sahip olduğu güç, pek çoklarının doğuştan gelen yoksulluğu eşit olmayan adil bir adaletsizlik ise güç nedir?
VİCDAN - 31/08/2022
vicdanınızın sesi size ne söylerse söylesin sizin inandığınız doğru, inanmak istediğiniz doğrudur.
 Devamı