• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Edebiyat Gazetesi

Kültür Sanat Edebiyat Haber Gazetesi

Işık Tekin
DELİLİK VE SUÇ
27/03/2023

          Delilik: Ortak değer ve davranış şekillerine sahip olan bir toplumun normlarına riayet etmeyen bireyine denir. Damgalayıcı bir kategoridir.

    Yüzyılın en ünlü ressamlarından Picasso’nun çalkantılı geçen ömründe ruh sağlığının yerinde olmadığına  rivayet edilmiştir.  Oysa Picasso en fazla sanat eseri üretmiş sanatçı olma unvanına sahiptir.  Hayatının son zamanlarında tamamen delirdiği söylenir.

    Sanatın en büyük duayenlerinden olan Picasso nasıl olurda ‘’deli’’ sıfatı ile itham edilebilir?

    Akıl sağlığı yerinde olmayan hastaların tımarhaneye kapatılması ile suçluların hapishaneye kapatılması arasında ki fark nedir? Suçluların kapatılması, onların işledikleri suçu tekrarlamamaları, toplumsal ve siyasi normlara uymaları için yapılan bir iyileştirme aracıdır. Tüketim zincirinin ekonomik üretime bağlandığı insan hapishanelerde ve tımarhanelerde varlıkları ile dönen dünyanın etkisiz elemanları olarak toplumda kapatılarak faydasız varlıkları zarar mıdır? Kapatmak,  toplum için sadece rahatlık mıdır?

  

    Kapitalist sanayi toplumlarında, ekonomiye girdisi çıktısı olmayan bu insanlar için yapılması gereken en doğru şey onların ayakaltından çekilmesidir. Öyle ise üretime katkısı olmayan bu insanların topluma yararı nedir?

        Kanunların uygulandığı nizam, her birey için aynı adaleti sağlar. Fakat modern dünyanın artan hızı iş gücüne ihtiyaç duyuyorken yaşamın kendisi, kanunlar kadar adaletli olmuyor. Bu da dengesiz döngünün adaletinde muallak bir soru işaretinin bilmecesi olarak kalıyor.

    Picasso’nun günah dolu bir yaşam sürmesi, muhafazakarlar tarafından onun deli, akıl sağlığının yerinde olmadığı savını öne sürdürdü.  Oysa kim diyebilir ki her insanoğlu masum bir hayat sürer diye. Picasso’nun Guernica’nın bombalanmasını anlatan resminin kendi sergi gösteriminde sergilendiği sırada yanına yaklaşarak ‘’bu resmi siz mi yaptınız?’’ diye soran Alman generaline ‘’Hayır, siz yaptınız’’ cevabını vermiştir.

     Picasso ünlü sözüyle ‘’kimisi sarı bir lekeyi güneşe dönüştürür, kimisi de güneşi sarı bir lekeye’’ diyerek insanların hayata bakış açısını kendi gözünden gösterir. Belki de bu sözü ile hiç kimsenin masum bir hayat sürmediğini ifade etmek istemiştir. Kim bilir? 



198 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

HENÜZ YAŞANMAMIŞ EN GÜZEL GÜNLERİM MAZİMDİR - 29/01/2024
’geçmişin geçmiş olması için zamanın geçmesi yetmez.
MÜZİK - 10/11/2023
Herkes en sevdiği şarkı ile ölür bu dünyada...
ZİHİN - 12/10/2023
Dünyaya çirkin doğmuş bir insan kendini güzel hissediyor ise güzelliği benliğinde yakalamış sayılmaz mı?
VAHŞET BİR GÜDÜ MÜ? - 23/05/2023
İnsan bünyesinde bir yerlerde uykuya yatan bu vahşet duygusu zamanın getirdiği an ile varlığını oluşturabilir.
MAKSAT - 05/03/2023
''maksat'' kelimesi görünmezi açan bir anahtar olmalıdır.
ÖMÜR - 30/12/2022
‘İnsan bilmediği bir şeyi nasıl isteyebilir?’ Tıpkı kafes içinde yaşayan kuşun bir ormanın varlığından haberdar olmaması gibi…
UMUT VE GÜÇ - 18/11/2022
Pek çoklarının doğuştan sahip olduğu güç, pek çoklarının doğuştan gelen yoksulluğu eşit olmayan adil bir adaletsizlik ise güç nedir?
VİCDAN - 31/08/2022
vicdanınızın sesi size ne söylerse söylesin sizin inandığınız doğru, inanmak istediğiniz doğrudur.
YETENEK - 31/07/2022
Zaafların, keyfi sefanın hüküm sürdüğü alışkanlıklara ruhunu teslim etmiş bir bedenin sonu baştan bellidir.
 Devamı