• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Edebiyat Gazetesi

Kültür Sanat Edebiyat Haber Gazetesi

John Steinbeck'in Oğluna Mektubu

John Steinbeck’i pek çok insan ölümsüz eseri Fareler ve İnsanlar ile tanır. Nobel ödüllü Amerikan yazarın Türkçeye kazandırılmış pek çok eseri bulunuyor. İnci, Gazap Üzümleri ve Cennetin Doğusu yazarın en çok bilinen diğer eserlerindendir.

John Steinbeck, yazar kimliğinin yanı sıra aynı zamanda bir baba. Aşağıdaki mektup Oğlu Thom’a, oğlunun âşık olduğunu ailesine yazması üzerine kaleme aldığı mektup. Yazdığı hikâyelerle milyonlarca insanın kalbine dokunan ünlü yazar, acaba konu oğlu olduğunda neler yazmış? Belki ünlü yazarın oğluna yazdığı bu mektup, benzeri hisler taşıyan kitap kurdu genç okurlara bir ışık olur. Kim bilir?

 

 

Sevgili Thom,

Mektubunu bu sabah aldık. Ben kendi bakış açımla cevaplayacağım mektubunu, sonra annen de tabii kendi görüşleriyle.

Öncelikle, eğer âşıksan, bu güzel bir şey, hatta bir insanın başına gelebilecek en güzel şey. Kimsenin bunu küçümsemesine ya da hafife almasına izin verme.

Aşkın çeşitleri vardır. Kimisi bencil, doyumsuz, egoist bir âşıktır, aşkı yalnızca kendini yüceltmek için kullanır. Bu, çirkin ve sakat bir aşk çeşididir. Diğerinde ise içindeki tüm güzellik dışına taşar, şefkat, nezaket, saygı... O kişinin kendine has ve değerli olduğunu kabul edersin. İlk aşk çeşidi seni hasta eder ve kendini küçük ve değersiz hissetmene sebep olur. Ancak ikincisi içindeki gücü ortaya çıkarır ve seni cesur kılar, şu ana dek sahip olduğunu bile düşünmediğin bir bilgelik sunar sana.

Bunun çocuksu bir aşk olmadığını söylüyorsun. Eğer bu kadar derin hisler besliyorsan elbette çocukluk aşkı değildir bu.

Ancak tabii bana ne hissettiğini danıştığını sanmıyorum. Sen herkesten daha iyi bilirsin. Yardım etmemi istediğin şey bu konuda ne yapacağın ve ben bu konuda sana yardımcı olabilirim.

Aşk için çok memnun ve minnettar olmalısın.

Eğer birini seviyorsan -hayır demende de hiçbir sakınca yok tabi ki- şunu hatırlamalısın ki bazı insanlar çok utangaç olabilirler.

Kızlar, erkeklerin ne hissettiğini kolayca anlayabilirler ancak bunu duymak da isterler.

Bazen de hislerine karşılık alamayabilirsin ancak bu, o hisleri daha az değerli ve daha az güzel yapmaz.

Son olarak, neler hissettiğini biliyorum çünkü zamanında aynılarını ben de yaşadım ve senin de bu duyguyu tatmandan ötürü çok mutluyum.

Susan ile tanışmaktan memnuniyet duyarız. Dilediği zaman bizi ziyarete gelebilir. Elaine bu tür düzenlemelerin hepsini yapacaktır çünkü bu onun alanı ve bundan çok memnun olacaktır. O da aşkın ne olduğunu bilir ve belki sana benden daha fazla yardım edebilir.

Kaybetmekten korkma. Eğer doğruysa, gerçekleşir. Önemli olan şey acele etmemektir. Güzel olan hiçbir şey elden gitmez.

Sevgilerimle,

Baban

  
1143 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın