• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Edebiyat Gazetesi

Kültür Sanat Edebiyat Haber Gazetesi

EDEBİYAT ÜZERİNE YAPILMIŞ FİLİMLER

Kimi edebiyat uyarlaması kimi özgün yapıtlar olan yazarlık ve yazmak konulu filmler listesi.

Quills - Düşlerin Efendisi - 2000
 

Doug Wright’ın Obie Ödüllü öyküsünden uyarlanan Düşlerin Efendisi’nin yönetmen koltuğunda Philip Kaufman bulunuyor.

 

Başrollerinde Geoffrey Rush, Joaquin Phoenix, Kate Winslet ve Michael Cane gibi önemli oyuncuların yer aldığı, bir dönem filmi olarak da değerlendirilen 2000 yapımı filmde, Fransız yazar Marquis de Sade’ın hapishaneden hâllice bir akıl hastanesinde geçirdiği son yılları mercek altına alınıyor.

 Anonymous - Anonim - 2011
 
Roland Emmerich yönetmenliğindeki filmde “Shakespeare bir dolandırıcı mıydı?” şeklindeki tarihi dedikodudan esinlenilerek Shakespeare’in gerçekte kim olduğuna, Shakespeare’e atfedilen eserleri gerçekte kimin yazmış olabileceğine dair bir kurgu akışı söz konusu.
Filmde ayrıca 17. yüzyıl Birleşik Krallık dönemine, Elizabeth çağı saray yaşantısına ve Oxford kontu Edward de Vere’in biyografisine odaklanılıyor.
 

Midnight In Paris - Paris’te Gece Yarısı - 2011

 

Senaryosuyla Woody Allen’a Altın Küre’de “En İyi Senaryo” ve Oscar’da “En İyi Özgün Senaryo” ödüllerini getiren filmin yönetmen koltuğunda yine Woody Allen oturuyor.

Amerikalı nişanlı çift Gil ve Inez, Inez'in babasının iş için Paris'e gelmesini fırsat bilerek Paris’in yolunu tutarlar. Her şey eğlenceli bir Avrupa kentini gezmekten ibaretken, yazar kimliği ve edebiyat tutkusu devreye giren Gil'in Paris caddelerinde gece yarısı yaşadığı gerçek üstü maceralar tüm ailenin hayatını değiştirir.

Paris'te Gece Yarısı'nın başrollerini Owen Wilson ve Rachel McAdams paylaşırken Gil'in edebiyat dünyasında karşılaştığı yıldızları Marion Cotillard, Kathy Bates, Carla Bruni, Adrien Brody gibi zengin bir oyuncu kadrosu canlandırıyor.

 
Bu filmde Scott ve Zelda Fitzgerald, Ernest Hemingway, Luis Bunuel, Gertrude Stein, T.S. Elliot, Salvador Dali, Pablo Picasso gibi birçok büyük isme rastlamaktan keyif alacaksınız.
 

Ruby Sparks - Hayalimdeki Aşk - 2012

Başrollerinde genç kuşağın başarılı oyuncusu Paul Dano ve Zoe Kazan’ın oynadığı filmin senaryosu yine genç oyuncu Zoe Kazan’a ait.
 
Yazarlık kariyerinde hızlı bir şekilde başarıyı yakalayan Calvin (Paul Dano) ilhamını kaybetmiş ve birçok yazarın başına gelebilecek bir duraklama dönemine girmiştir. Yeni bir romana başlayan ve ana karakterine Ruby (Zoe Kazan) ismini veren Calvin, kısa bir süre sonra roman karakterini canlı bir şekilde karşısında görür. Fakat Ruby’nin yazarına bağımlı bir karakter olmadığı gibi özgür iradeye sahip olduğu ve kendi kararlarını alabildiği ortaya çıkıyor.

Eleştirmenler tarafından tam not alan filmin yönetmenliğini Jonathan Dayton ve Valerie Faris birlikte yapıyor.

The Hours - Saatler - 2002
Yazar Michael Cunningham’ın aynı isimli öyküsünden uyarlanan bol ödüllü film, Virginia Woolf’un hayatından ve Mrs. Dalloway adlı eserinden esinlenmektedir.
Stephen Daldry yönetmenliğindeki filmin oyuncu kadrosunda Meryl Streep, Nicole Kidman, Julianne Moore, Ed Harris ve John C. Reilly gibi isimler bulunuyor.
 
9 dalda Oscar adaylığı olan ve Nicole Kidman’a “En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ını" kazandıran film üç farklı zaman diliminde geçmektedir. Üç farklı zamanda 3 farklı kadının bir günü Virgina Woolf’un eseriyle bağlantılıdır.
1923 – Virginia Woolf, Mrs. Dalloway isimli eserini yazmaya başlar, fakat bir depresyonun içinde, sağlık sorunlarıyla boğuşmaktadır.

1951 – Ev hanımı Laura Brown, Mrs. Dalloway’i okurken hayatından kaçmanın yolunu aramaktadır.

2001 – AIDS’e yakalanan eski kocası ile Clarissa arasında Mrs. Dalloway üzerine özel bir bağ vardır.
The Ghost Writer - Hayalet Yazar - 2010
 
Eski BBC muhabiri ve gazeteci Robert Harris’in aynı isimli kitabından uyarlanan Roman Polanski imzalı filmin senaryosunu da bu ikili kaleme almış. Ewan Mcgregor ve Pierce Brosnan’a Olivia Williams ve Kim Cattrall eşlik ediyor.
 
Filmde, eski bir İngiliz Başbakanı’nın anılarını yazması için tutulan hayalet yazarın hikâyesi anlatılıyor. Eski Başbakan, hayati tehlikeye rağmen sakladığı sırları paylaşmaya kararlıdır.
Yazar, araştırmaları sırasında kendisini CIA'den silah endüstrisine, Beyaz Saray’dan Downing Street 10 adresine uzanan bir ağın içinde buluyor. Bununla beraber eski Başbakan, görev süresince terörle mücadele adına, bir grup İngiliz vatandaşının gizlice CIA'e teslim edilmesine izin vererek, zanlıların işkence görmesine sebebiyet vermiştir.
 
Hakkındaki tutuklama kararı nedeniyle giremediği İngiltere ve ABD’ye bol bol siyasi gönderme yaptığı filmi Polanski, İsviçre'de ev hapsindeyken çekmiştir.
Deconstructing Harry - Yaramaz Harry - 1997
Zengin oyuncu kadrosuyla dikkat çeken film tam bir Woody Allen klâsiği. Yazıp, yönettiği filmde Allen’ın yanı sıra Judy Davis, Kirstie Alley, Billy Crystal, Robin Williams, Demi Moore, Elizabeth Shue, Tobey Maguire ve Stanley Tucci gibi oyuncular bulunuyor.
Filmde Harry Block isimli, orta yaşlı olması rağmen asla büyümeyen bir yazarın yaratıcılık ve erotizm dolu yaşamı anlatılıyor. Harry, yayıncısından bir sonraki kitap için avans almış, fakat kitaba başlamamıştır bile. Bir ödül için seyahate çıkması gerekir. Bu seyahatte yanında birinin olması ister, ama bu hiç de kolay değildir. Bu karar için üç eski karısı, sevgilileri, çocukları ve arkadaşlarıyla yüzleşmek zorunda kalacaktır.
 
Sylvia - 2003
 
Gwyneth Paltrow’un, edebiyat dünyasının en melankolik isimlerinden biri olan Sylvia Plath’ı canlandırdığı filmin yönetmenliğini Christine Jeff üstleniyor.
 
Plath, şair Ted Hughes ile tanışır ve onun dizelerinden yansıyan zekâsına vurularak âşık olur. İlişkileri evlilikle sonuçlanır. Bir süre sonra kocasının etkisinde olan başka kadınların varlığını da hisseden Plath, onun gölgesinde kendi sanatında zorlu bir süreçten geçmektedir. Kendisini depresyonun eşiğinde bulan, intihar eğilimli Sylvia Plath, bir yarı otobiyografik roman ve az sayıdaki şiirle kendi çarpıcı edebiyat serüvenini yaratacaktır.
Şair Ted Hughes rolünde Daniel Craig’i izlediğimiz filmde Jared Harris ve Gwyneth Paltrow’un annesi Blythe Danner de yer alıyor.
 
The Words - Çalıntı Hayat - 2012
 
Yönetmenliğini ve senaristliğini Brian Klugman ve Lee Sternthal ikilisinin yaptığı, ülkemizde Çalıntı Hayat ismiyle gösterilen filmin başrolünde Bradley Cooper bulunuyor. Jeremy Irons, Dennis Quaid, Olivia Wilde, Zoe Saldana oyuncu kadrosunda bulunan diğer isimler.
Bradley Cooper’ın canlandırdığı Rory Jansen isimli genç yazar, ilk kitabıyla edebiyat dünyasına hızlı bir giriş yapmış, otoritelerin dikkatini çekmiş ve yakaladığı şöhretin tadını çıkarmaktadır. Eşiyle birlikte bu mutlu hayatın tadını çıkaran Jansen, adını bile bilmediği yaşlı bir adamın, romanı üzerine iddiası yüzünden zor duruma düşer.
 
Chinese Coffee - Çin Kahvesi - 2000
Yönetmenliğini Al Pacino’nun yaptığı filmin başrolünde yine kendisi bulunuyor. Al Pacino’ya Jerry Orbach eşlik ediyor.

Beş parasız bir yazar olan Harry Levine, bir New York gecesinde kendisine borcu olan fotoğraf sanatçısı arkadaşı Jack Manheim’dan borcunu istemeye gider. Fakat arkadaşında da para olmadığını öğrenir.

Daha sonra Manheim, Harry’nin yazdığı kitabı okumaya başlar ve ikili kendi sanatları, geçmişleri, aşkları ve şimdiki hayatları üzerine konuşmaya başlarlar. Ve Jake hayatlarıyla ve para sorunlarıyla ilgili bazı özel gerçekleri öğrenir.
 
Secret Window - Gizli Pencere - 2004
 
Stephen King’in romanından uyarlanan ve Panik Odası’ndan tanıdığımız David Koepp’in yönetmenliğini üstlendiği filmin başrolünde Johnny Depp bulunuyor. John Turturro, Maria Bello ve Timothy Hutton dikkat çeken diğer isimler.
Gerilim romanlarıyla ün yapmış olan başarılı yazar Mort Rainey, kendisini aldatan karısından boşandıktan sonra ıssız Tashmore Gölü’nün yakınında bir kulübeye yerleşir. Yeni kitabı üzerinde çalışırken yazar tıkanıklığı sorunuyla baş etmeye çalışan Rainey, John Shooter isimli esrarengiz bir adamın hayatına girmesiyle de uğraşmak zorunda kalır. Shooter, Rainey’i kendi öyküsünü çalmakla suçlamaktadır. Olay giderek büyür ve tehlikeli bir hâl alır.


Çeşitli yazarların hayatından esinlenerek yapılmış filimler bize yazma aşkına sürükleyebilir.

Y
azarak nefes alan insanların hikâyelerinin anlatıldığı, yazmayı hayatın en temel şeyi olarak görenlerin hayatlarının anlatıldığı farklı konulardaki filmler bizi bir şeyler karalamaya itebilir ya da okumaya daha fazla heves ettirebilir.

İşte yazmak konulu 16 film:

1-Quills/Düşlerin Efendisi – 2000

Başrollerini Kate Winslet, Michael Caine ve Geoffrey Rush’ın paylaştığı film, Marquis De Sade’nin son yıllarını anlatır. Filmde ahlakın ne denli göreceli bir kavram olduğu ve ikiyüzlülüğün inkar edilen bir insan doğası olduğu anlatılır.

2-Stranger Than Fiction/Lütfen Beni Öldürme – 2006

Hayatının başka bir kişi tarafından yönetildiğini fark eden Harold Crick’in hayatını değiştirmek için girdiği çabanın hikayesini anlatan film fantastik komedi türündedir.

3-Adaptation/Tersyüz – 2002

Film, filmin kendisinin yazılma sürecini anlatmaktadır. Senaryosunun Charlie Kaufman yazdığı filmin başrollerinde Nicoles Cage ve Meryl Streep bulunmakta.

4-Anonymous/Anonim – 2011

William Shakespeare’ın sandığınız Shakespeare olduğuna emin misiniz?

5-Dans La Maison/Evde – 2012

Arkadaşının ailesine dahil olmaya çalışan genç bir çocuğun yarattığı dünya ile öğretmeninin de bu dünyaya dahil olmasıyla sürekli değişen bir hikayenin yazılışı anlatılmaktadır.

6-Midnight In Paris/Paris’te Gece Yarısı – 2011

Her insan kendinden önce yaşanmış zamanlara dönmek ister. Bir yazarın Paris sokaklarındaki düşleri ile Woody Allen’in romantik dilinin birleşimi.

7-Ruby Sparks/Hayalimdeki Aşk – 2012

Genç ve ödüllü yazar Calvin Weir-Fields’in yeni kitabını yazarken yarattığı genç kadın Ruby, hiç beklenmedik bir şekilde yazarın hayatına dahil olur.

8-The Hours/Saatler – 2002

Saatler’de bir yazar, bir okuyucu, bir karakter üzerine kurulu bir kitabın, filme dengeli biçimde aktarımını izliyoruz. Başrollerinde Nicole Kidman, Merly Streep ve Julianne Moore bulunmaktadır.

9-The Ghost Writer/Hayalet Yazar – 2010

Film, Roman Polanski‘nin yönettiği 2010 yapımı politik gerilim türündedir. The Ghost Writer, Robert Harris‘in The Ghost isimli romanından Polanski ve Harris ile birlikte senaryoya uyarlanmıştır.

10-Deconstructing Harry/Yaramaz Harry – 1997

Woody Allen’ın yazıp yönettiğ film, New York’lu bir yazar olan Harry’in bir sonraki kitabına başlamak için ilham duyamayışının ve içinde çektiği sıkıntıların hikayesi anlatılır.

11-Sylvia – 2003

Amerikalı şair ve yazar Sylvia Plath’ın hayatının anlatıldığı film dram türündedir ve filmde S. Plath’ı Gwyneth Paltrow canlandırmaktadır.

12-Barton Fink – 1991

Barton Fink, Coen Kardeşler‘in yazdığı, yönettiği ve yapımcılığını üstlendiği 1991 ABD yapımı film. 1941 yılında geçen filmin başrollerinde, Hollywood‘taki bir film stüdyosu için senaryo yazmak üzere işe alınan New York’lu oyun yazarını canlandıran John Turturro ile yazarın kalmakta olduğu harap durumdaki Hotel Earle’de yan komşusu olan sigorta satıcısını canlandıran John Goodman yer alır.

13-The Words/Çalıntı Hayat – 2012

Rory Jansen yayınlanan ilk kitabıyla dünyaca ünlü başarılı bir yazar konumundadır. Her şey yolundayken yıllar sonra hayatına gizemli bir adam girer ve sebebi çok şaşırtıcıdır.

14-Misery/Ölüm Kitabı – 1990

Arabası ile kaza yapan bir yazarın, bir hemşire tarafından bulunup yardım için evine götürülmesi sonucu aralarında hiç beklenmedik sohbetlerin gelişiminin konu alındığı film Stephen King’in gerilim türündeki kitabının uyarlamasıdır.

15-Chinese Coffee/Çin Kahvesi – 2000

Harry mücadeleci bir yazardır ve yaşamını kovulmadan önce kapıcı olarak sürdürmektedir. Zar zor yazmakta ve maddi açıdan çok umutsuz olan Harry, bir gün eski arkadaşının yanına borcunu geri almak için ziyarete gider.

16-Secret Window/Gizli Pencere – 2004

Acı verici bir boşanmanın ortasında olan Morty Rainey’nin tüm enerjisini bu durum yok etmiştir. Yaratıcılığını kaybeden Morty tek satır bile yazamaz hale gelmiştir. Kendisini çok kötü hisseden Morty, bir gün hayal gücünü etkileyecek bir olayla karşı karşıya gelir.

  
366 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın