• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Edebiyat Gazetesi

Kültür Sanat Edebiyat Haber Gazetesi

Yayınevlerine Dosyamı Nasıl Göndermeliyim?

 

edebiyatgazetesi.net

 

Genç yazarlar büyük bir heves ve azimle yazdıkları kitaplarını nasıl bastıracakları konusunda yeterli bilgileri olmadıkları için ciddi tedirginlikler yaşamaktadırlar. Bizde bu konuyu ele alarak genç yeteneklere destek ve yardımcı olmak istedik.

Aylarca ve hatta yıllarca üzerine büyük bir titizlikle çalıştığınız kitap dosyanızın bir yayınevine nasıl gönderilmesi  gerektiğine dair her hangi bir fikriniz yoksa ve bu konuda yeterli bilgi sahibi değilseniz bu yazı size yayınevleri ile doğru iletişim içinde olmanız için fikirler ve doğru doneler  verecektir.

Peki yayınevlerine dosyalarımızı ulaştırırken nasıl bir yol ve yöntem izlemeliyiz? Hangi yayınevlerine başvurmak gerek? Yayınevlerine kitap dosyasını kapılarına  giderek mi teslim etmeliyiz? Yoksa  e-postayla veya yoksa kargo ile mi göndermeliyiz? Yayınevi editörler dosyaları okurken nelere dikkat ediyorlar? Dosya sahibi yazardan, neleri istiyorlar? Bütün bu sorulara cevaplarınızı bu yazıda bulabileceksiniz.

Dosyanız Tamamlanmış Bir Dosya mı?

Kitap dosyanızın bitirilmiş olduğundan ve kendi içinde tutarlı bir bütünlük içerdiğinden emin olun. Bunun için dosyanızı bir yayınevine göndermeden önce edebi zevkinden emin olduğunuz birkaç dostunuza okutarak olumlu görüşlerin mutlaka alın ve ondan sonra yayınevine göndermeyi deneyiniz. Yayınevlerine eksik dosyanızı kesinlikle göndermeyiniz. Mutlaka tamamlanmış eksiksiz gördüğünüz dosyanızı yayınevine gönderiniz.

Kitap Dosyamla Birlikte Başka Neler Göndermeliyim?

Bu durum yayınevinden yayınevine göre çeşitlilik gösterse de elbette ki ortak bazı noktaların dosya eklerinde ve önünde olması gerekir. Peki nedir bunlar?

Mutlaka Özgeçmiş eklenmiş bir dosya eklenmemiş dosyadan daha dikkat çekicidir ve yayınevlerinin ilgilenmesine yol açabilir. Daha önce çeşitli yayınlarda yayınlanmış yazılarınız varsa onlardan bahsetmelisiniz ve kitaplarınız varsa mutlaka onlardan da bahsetmeli ve dosya ekine koymak fena olmaz.

Dosyanızın bir veya iki sayfayı geçmeyen kısa bir özet veya sunumunu kitap dosyanızın önüne koymak yayınevi editörlerinin işini kolaylaştıran bir işlevi üstlenecektir.

Bazı yayınevleri dosyanın yanında bazı bilgi ve belgeler isterken bazıları da sadece dosyayla ilgilenebiliyor. Ama yine de yayınevi ne isterse istesin, dosyayı kimin yazdığını bilmeleri hiç fena olmaz. Bu yüzden öncelikle bir bir özgeçmişinizi iliştirmeniz güzel bir hareket olur. Üstelik daha önce bir yerlerde yazılarınız yayımlandıysa, farklı kapsamdaki organizasyonlarda deneyimleriniz veya yayımlanmış kitabınız varsa, yayınevleri bunları bilmek isteyebilir.

Yayınevlerine Kitap Dosyası Gönderme Kargoyla mı E-postayla mı Yapılır?

Yayınevlerine dosya göndermeden önce mutlaka yayınevlerinin internet sitelerini ziyaret ediniz. Orada kitap dosyası  göndermeye ilişkin bilgiler varsa o yönteme uymanızı tavsiye ederiz. Zira bu uygulama yayınevinden yayınevine göre farklılıklar gösterebilir. E - posta  göndermeniz halinde bile yayınevleri dosyalarınızı okuyacak ve dikkate değerse makul süre içerisinde size dönüş yapacaklardır. Yayınevi editörleri sizden e-posta istiyorsa mutlaka e-posta ile gönderin kargo ile gönderimi denemeyiniz. Yayınevleriyle bu konuda telefonla da iletişim kurarak yöntemleri konusunda ön bilgi almanızda fayda var.

 Kitap Dosyalarımız Okunuyor mu?

Elbette ki yayınevi editörleri kendilerine eriştirilen dosyaları okurlar. Yalnız gelen dosyalarda daha ilk sayfalarında düzensiz cümle yapısı, heyecan yaratmayan gelişmeler, birbiriyle ilgisiz ilerleyen zaman, mekân, olay ve kahramanlar yapısı varsa o dosyayı okumakta keyif almazlar.

Dosyanız okurda merak duygusunu körüklüyor tutarlı ve edebi üslupla ilerleyen bir yapı ortaya koyuyorsa editörler o dosyayı okumaktan kaçınmazlar. Onlarda sizler gibi yaptıkları işten keyif almak isterler. O nedenle giriş cümleleriniz oldukça önemlidir.

Neyi anlattığınızdan daha çok nasıl anlattığınız önemlidir. Bunu belirleyense üslubunuzdur. Dil akıcı, tasvir gücü kuvvetli, girişte gerilim yaratarak merak dürtüsünü diri tutan metinlerin okunurluğu her zaman daha yüksektir.

İlk sayfalarınız bu kriterlere uymuyorsa editörler dosyanın basılmasına onay vermeleri oldukça zordur.  

Yayınevleri Ne Zaman Dönüş Yaparlar?

Yayınevlerinin bu konuda şu sürede dönüş yapabileceklerini söylemek oldukça zor. Yazarın sabırlı olması yayınevlerince beklenmektedir. Lakin 3 ay ile 6 ay içerisinde yayınevleri dönüş yapabilmektedirler. Yayınevlerini ve editörleri bu konuda sık sık rahatsız etmeniz asla doğru bir yöntem değildir. Yayınevlerinin kendi işini yapmasını beklemek gereklidir. Bir yayınevine gönderdiğiniz dosya sonucunu almadan aynı dosyanızı başka bir yayınevine asla göndermeyiniz. Bu etik değildir. Yayınevlerinden geri dönen dosyanız çalışmanızın kötü olduğunu değil o yayınevinin basım kriterlerine uymuyor olabilir. Pek çok ünlü yazarın  ilk eserleri yayınevlerinden geri dönmüştür bunu aklınızdan çıkarmayın. Şansınızı başka bir yayınevinde deneyin.

Eseriniz Çalınır mı?

Gönderdiğiniz yayınevleri gerçek ve ilkeli yayınevleri ise bu mümkün değildir.  Ciddi  hiçbir yayınevi buna tenezzül etmez. Ufak yayınevleri için böyle bir endişeniz varsa yayınevlerine göndermeden önce birkaç dostunuzu e posta ile okumaları için gönderdiğiniz gönderi tarihleri sizin için hukuki delil niteliği taşıyacaktır. Endişe etmenize gerek yok. Pek çok genç yazar eserini notere tasdik ettirme yoluna gitmektedir. Buna gerek olmadığını düşünüyoruz. İşini düzgün yapan yayınevleri ile iletişim kurun.

 

Kimi Yayınevlerine Kitap Dosyası Gönderme

Adresleri, ve İletişim Bilgileri

Yayınevlerinin internet sitelerinden lütfen ne tür eserler bastıklarına dair bilgi edininiz.

Akçağ Yayınları: akcagyayin@gmail.com

Alakarga Yayınları: info@alakarga.com.tr

Alef Yayıncılık

Roman dosyalarını kabul ediyorlar.  E-posta yoluyla dosya alıyorlar. Ortalama 2-3 ay gibi bir dönüş yapıyorlar.

Adres: alefkitap@gmail.com · info@alefyayinevi.com • 212 245 5627 • 535 717 9343

Bilgi Yayınları

Dosya gelmeden önce web sitelerinde yer alan  yazara dair detaylı sorular içeren bir formun doldurulması gerekiyor.
Bu form bir ön başvuru niteliğinde ve 60 gün içinde cevap veriliyor. Cevap olumlu olduğunda asıl dosya istenmektedir.

Can Yayınları

Roman, öykü, deneme, inceleme basıyor.  Matbu veya e-posta yoluyla alıyor. Dönüş süresi 3 ay.             dosya@canyayinlari.com

Dergâh Yayınları

E-posta üzerinden dosya alımı yapıyor. Word veya PDF formatındaki dosyayı bilgi@dergahyayinlari.com adresine gönderebilirsiniz.
Dönüş süresi 3-4 ay olup olumlu-olumsuz dönüş sağlanıyor..

Destek Medya Grubu

E-posta ile dosya kabul ediliyor: dosya@destekyayinlari.com

Doğan Kitap / DEX Kitap

Şiir yayınlamamaktadırlar. İnternet sitesine gerekli ve yeterli açıklama vardır. Dosya posta ile istenmektedir. Başka biçim gönderiler değerlendirilmeye alınmamaktadır. 6 ay içinde dönüş yapılıyor.

Epsilon Yayınevi

Dosyaları kitapdosyasi@epsilonyayınevi.com adresine göndermeniz gerekiyor.
e-Posta konusuna [Kitap dosyası] ibaresinin ve ardından kitap adının konulması isteniyor.
Word veya PDF formatında gönderilmesi gerekiyor.
Dosyayla birlikte dosyanın 2 sayfayı geçmeyen özeti isteniyor.
Dönüş süresi 
  
435 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın