• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Edebiyat Gazetesi

Kültür Sanat Edebiyat Haber Gazetesi

Işık Tekin
AKLIN GÜZELLİĞİ BEDENİN GÜZELLİĞİNDEN ÜSTÜNDÜR
14/03/2021

 

               Spartaküs… Tüm zamanların en ünlü gladyatörüydü. Roma ordusunda süvari askeri iken komutanına karşı gelerek köle statüsüne düşmüş ardından da dünya tarihinde köleciliğe ilk başkaldıran insan olarak adını altın harflerle yazdırmıştır. Bir gladyatörün gücünden çok aklının esaretidir bu.

     Öyle ise şunu sormak istiyorum sizlere: nedir güzellik? Ve nerede ararız güzelliği? İnsan zihninin bir aldatmacası mıdır bu? Güzelliğine inandığımız yalancı bir maksat gerçek yüzünü gösterdiğinde kandırılmış olduğunu anlamak aklı uyuşturanın güzellik olduğunu göstermez mi?

     Öyle ise akıllı kişi zaaf adına sefa sürmenin değil acı vermeyenin peşinden koşmalı.

     Güzellik evrenin içinde soyut ve somut olan her şeydir. Matematiksel bir bakış açısı ile yaklaşırsak güzellik ve matematik eş değerdir. Var olmanın güzelliğini kandırmaya çalışan şeytanın adı ise kötülüktür. Ve kötülük sadece niyettir. Kötü niyet her türlü hüneri zehirler. Kendisiyle birlikte her şeyi yok eder. Güzellik ve doğruluksa yıldızlar gibi parlaktır. Sonsuzluğa ışık tutar.

     Güzellik insanın var oluşuyla gençliktir. Yaşlandıkça tüm bedenin yok olduğu simetrisi insanı aklıyla ayakta tutar ve zekası ile yaşatır.

     Hayatımızda kendimize şunu sorarsak: ‘’Neyi seversin?’’ ‘’Neyin önemli olduğuna inanırsın?’’ Bu soruların cevaplarını kendimizde ne kadar başarabilmişsek içimizde ki kendi güzelliğe de o kadar ulaşabilmişiz demektir. Efendi sahibi olmak için kendine put yaratan insanoğlu tabiatın güzelliğinden çok zihnini iyileştirmeye bakar. Bu yüzdendir ki en yüksek, en çeşitli ve en kalıcı güzellik zihinsel güzelliktir. Zihnin beğenmesidir. Beynin göstergesidir.

     Mutlu, sağlıklı, güzel bir hafta temenni ediyorum.


1062 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

DENGE - 02/04/2024
Refah bilmez duyguların sıkışıp yok olan bedenleri hayatın oyuncağı gibidir. İşte bu yüzden denge, gerçekleştirilmesi imkansız bir hayaldir.
HENÜZ YAŞANMAMIŞ EN GÜZEL GÜNLERİM MAZİMDİR - 29/01/2024
’geçmişin geçmiş olması için zamanın geçmesi yetmez.
MÜZİK - 10/11/2023
Herkes en sevdiği şarkı ile ölür bu dünyada...
ZİHİN - 12/10/2023
Dünyaya çirkin doğmuş bir insan kendini güzel hissediyor ise güzelliği benliğinde yakalamış sayılmaz mı?
VAHŞET BİR GÜDÜ MÜ? - 23/05/2023
İnsan bünyesinde bir yerlerde uykuya yatan bu vahşet duygusu zamanın getirdiği an ile varlığını oluşturabilir.
DELİLİK VE SUÇ - 27/03/2023
kimisi sarı bir lekeyi güneşe çevirir. kimiside güneşi sarı bir lekeye...
MAKSAT - 05/03/2023
''maksat'' kelimesi görünmezi açan bir anahtar olmalıdır.
ÖMÜR - 30/12/2022
‘İnsan bilmediği bir şeyi nasıl isteyebilir?’ Tıpkı kafes içinde yaşayan kuşun bir ormanın varlığından haberdar olmaması gibi…
UMUT VE GÜÇ - 18/11/2022
Pek çoklarının doğuştan sahip olduğu güç, pek çoklarının doğuştan gelen yoksulluğu eşit olmayan adil bir adaletsizlik ise güç nedir?
 Devamı