• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Edebiyat Gazetesi

Kültür Sanat Edebiyat Haber Gazetesi

Işık Tekin
KARAKTER
24/03/2022

                                     Bir insanın karakteri onun kaderidir.

     Fransız yazar Victor Hugo’nun ölümsüz eseri Notre Dame ‘ın Kamburu’nda hayat bulan Quasimodo karakteri çirkinliği ile nam salmış, kambur, aksak yürüyüşlü, Notre Dome de Paris kilisesi’nin sağır zangocudur. Ürkütücü görüntüsü herkesin kendinden kaçmasına sebep olur. İnsanlar tarafından sevilmeyen, dışlanan Quasimodo kilisenin çanları arasında yalnız bir hayat sürer.

     Bir gece çok sevdiği Esmeralda’sının sevgilisi Phoebus papaz Claude Frolle tarafından öldürülür. Ve papaz cinayet suçunu Esmeralda’nın üstüne atar. Esmeralda suçu inkar etse de Fransız halkı bir çingeneye değil bir papaza inanır.  Hemen ardından da Esmeralda’nın idamına karar verilir.

     İnfaz günü Quasimodo Esmeralda’yı canını tehlikeye atarak onu kaçırır. Fakat Esmeralda’yı ölümden kurtaramaz. Ne acıklıdır ki Esmeralda’nın ölümünün hemen ardından Quasimodo’yu da ölmüş olarak Esmeralda’nın cansız bedenine sarılmış bir halde bulurlar.

     Dünya üzerinde neye sahip olursak olalım kim olduğumuz ile anılmaz mıyız? Pek çok kişinin ilk önemsediği kendi değil de mevkisi değil midir?

     Bir insanı üzmek, kibirlenip aşağılamak, çirkin ve kötü değil mi? Hatta hayasızca insanları aldatmaktan daha çirkin ne olabilir? Çıkar adına insanları kötü emellerde kullanmak işte asıl çirkinlik bu değil midir?

     Victor Hugo’nun Notre Dame Kamburu adlı eserinde Quasimodo karakterinin böylesine ölümsüz yapması onun çirkinliği değil. Cesur ve iyi kalpli oluşudur.

     Korkutucu çirkinliğine karşı sonsuza dek tüm insanlığın kalbini kazan Quasimodo bizlere her zaman iyilerin kazandığını kanıtlamıştır. Kötüler ise her zaman kaybetmeye mahkumdur. Kötülüğün sınırsızlığında yaşanan kötülük ne kadar büyükse akıbetinin felaketi de o kadar büyük olur.

     Quasimodo Esmeralda’nın güzelliği karşısında kendi çirkinliğine ağlayarak Gargoyle Heykeline bakıp şu ünlü sözünü söyler:

     ‘Neden sizin gibi taştan yaratılmadım ki?’ 

                                                                      

                                                                                                Hayırlı,                                                                                         bereketli ramazanlar dilerim.    



409 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

DENGE - 02/04/2024
Refah bilmez duyguların sıkışıp yok olan bedenleri hayatın oyuncağı gibidir. İşte bu yüzden denge, gerçekleştirilmesi imkansız bir hayaldir.
HENÜZ YAŞANMAMIŞ EN GÜZEL GÜNLERİM MAZİMDİR - 29/01/2024
’geçmişin geçmiş olması için zamanın geçmesi yetmez.
MÜZİK - 10/11/2023
Herkes en sevdiği şarkı ile ölür bu dünyada...
ZİHİN - 12/10/2023
Dünyaya çirkin doğmuş bir insan kendini güzel hissediyor ise güzelliği benliğinde yakalamış sayılmaz mı?
VAHŞET BİR GÜDÜ MÜ? - 23/05/2023
İnsan bünyesinde bir yerlerde uykuya yatan bu vahşet duygusu zamanın getirdiği an ile varlığını oluşturabilir.
DELİLİK VE SUÇ - 27/03/2023
kimisi sarı bir lekeyi güneşe çevirir. kimiside güneşi sarı bir lekeye...
MAKSAT - 05/03/2023
''maksat'' kelimesi görünmezi açan bir anahtar olmalıdır.
ÖMÜR - 30/12/2022
‘İnsan bilmediği bir şeyi nasıl isteyebilir?’ Tıpkı kafes içinde yaşayan kuşun bir ormanın varlığından haberdar olmaması gibi…
UMUT VE GÜÇ - 18/11/2022
Pek çoklarının doğuştan sahip olduğu güç, pek çoklarının doğuştan gelen yoksulluğu eşit olmayan adil bir adaletsizlik ise güç nedir?
 Devamı