• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Edebiyat Gazetesi

Kültür Sanat Edebiyat Haber Gazetesi

Anasayfa

Türkiye edebiyatının güçlü kalemlerinden yazar Emine Işınsu vefat etti.
İstanbul her defasında olduğu gibi beni gerçeğiyle sarstı. Metroyla yayamın evine giderken uzaktayken hasretini duyduğum şeylere kavuşmak için İstanbul’da ne çok çaba harcamam gerektiğini hatırladım.
Tarık Tufan "Fırtına Cemal" hikayesi haftnın hikayesinde..
On üçüncü Gün asla kutsanacak bir kitap değildir. Onu kutsamak isteyenler olduğu gibi lanetlemek isteyenlerde olacaktır. Sevinç Çokum’un bana yazdığı bir notta ifade ettiği gibi "Bize düşen aydınlığa doğru yürümektir."
Akalemler dergisi çıkışında her ne kadar iddialı bir dergi görüntüsü çizmemiş olsa da ürün odaklı bir dergi olma vasfını hep korudu. Edebiyatın türleri konusunda kıymetli örnek metinler yayınlayarak dikkat çekmekle kalmayıp kendinden söz ettirmeyi de bildi.
“Siz, bizim gazeteyi okuyor musunuz?”
Şair bir fikri ifade ederken bu türlü renkler kompozisyonundan en uygun olanını, en yakışanını seçmeyi becermeli ve seçdiyi içeriği yanısıra eruz kriterlerine adapte etmeyi bilmelidir.
Sabahattin Ali'nin 1945 yılında yayınladığı Millet Yutmuyor başlıklı yazısı doğan kitap tarafından haftanın öyküsü olarak seçildi. Hikaye tek parti döneminin eleştirisi olarak mı okunmalı? Usta hikayecinin eserini siz okurlarımız için yayınlıyoruz.
Orhan Pamuk, Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan yeni kitabı Veba Geceleri ile ilk kez D&R Instagram sayfasının canlı yayınına katılarak sunucu ve televizyoncu Oylum Talu’nun sorularını yanıtladı. Çok sayıda izleyicinin takip ettiği program samimi bir söyleşiye dönüştü.
Dil olgusunu duygu, düşünce, davranış ve bunların hepsini kapsayan ahlâk ve dünya görüşünün karşılığı olarak tanımlayabiliriz.
Bir çok edebiyat meclislerinde iştirak etmiştir. 2017 yılında Hazar Yazarlar Birliyinde organize edilən şair Məhəmməd Bikalem gecesindeki müsabakada kazananlar sırasında yer almış, başarıları adeta her yıl üst-üste gelmiş, böylece 2018 yılında “İmadeddin Nesimi” festivalında lauriatı, 2019 yılında ise aynı müsabakanın qalibi olmuştur.
Neden sadece çok az sayıda kadın sinemacının adı akıllara gelir? En iyi film listelerinde neden ağırlıkla erkek yönetmenler yer alır?
Sanki ömrünün sonuna kadar doksan metrekarelik evin içine hapsolacak, zaman olgusu, inme inen yaşlı bir saatin zayıf dizlerinin çıkardığı tik taklardan ibaret kalacaktı. Düşünmek, kafa yormak ona göre değildi.
Mustafa Uçurum edebiyat dergilerini yazmaya dünyabizim.com için yazmaya devam ediyor.
Yıllardır gizli kalmış bu olay, dün Hürriyet’in kültür yazarı İhsan Yılmaz’ın yazısı ile yine Cihangir gündemine oturdu. O da Sefa Kaplan’ın yeni kitabından almış. Sefa Kaplan, Oğuz Atay’la ilgili yeni bir kitap yazmış, o olay orada anlatılıyormuş.
7 Mayıs 1824, Viyana. Aristokratlar ve şehrin entelektüelleri Viyana Kraliyet Tiyatrosu Burgtheater'da çok önemli bir etkinlik için, Ludwig van Beethoven'ın Dokuzuncu Senfonisi'nin prömiyeri için bir araya gelmişti.
Doğan Kitap Haftanın öyküsünü yayınladı: Nilüfer Açıkalın'ın Aynalar Sarayı Öyküsü "Aşktan gelmiş ama ne yazık ki aşk gelmemiş başına. Yetmezmiş gibi bir de insanların göz dikeni olmuş."
İmadəddin Nəsimi fəlsəfəsində ali kateqoriya olan İnsan problemi “Fəryad”da da mərkəzi problemdir. F.Səfiyeva B.Vahabzadənin həqiqət axtarışlarının yekununun insan olduğunu bildirir:
İçişleri Bakanlığı, 81 ilin valiliğine “Risk Gruplarına Göre Alınacak Tedbirler” konulu genelge gönderdi.
Biçim denemeleri, Mehmet Aycı’nın şiirinde de anlamın görünür tarafıdır çoğu zaman. Bir diğer deyişle aruzda, hecede ve serbest nazımda farklı biçim arayışları, daha çok anlam arayışının bir sonucu olarak okunabilir onun şiirlerinde. Ancak biçim ve kimi zaman kelime oyunları öylesine bir yer bulmaz Aycı’nın şiirlerinde.
 6